sigur.info-internet mai sigur pentru copii

vineri, noiembrie 09, 2012

oamenii se pot apropia cu sufletul de cer


Oamenii se pot apropia cu sufletul de cer



ZMEU, (I) zmei, s. m., (II) zmeie, s. n. I S. m. 1. Personaj fantastic din basme, imaginat ca un uriaș cu puteri supranaturale, întruchipând răutatea și fiind întotdeauna învins de forțele binelui. ♦ Fig. Erou, viteaz. ◊ Expr. A se lupta ca un zmeu = a se lupta vitejește. ♦ Fig. Cal focos și aprig. 2. Balaur. 3. (În credințele populare) Boală pricinuită de dragoste. II S. n. Jucărie făcută dintr-un dreptunghi de hârtie, pânză etc. fixat pe un schelet ușor de lemn, care se ridică în aer la bătaia vântului și care este mânuită de pe pământ cu ajutorul unei sfori lungi. – Din sl. zmij. 


Încă din cele mai vechi timpuri şi până astăzi înălţarea zmeului este un sport îndrăgit în întreaga lume.
Decoraţiunile sale tradiţionale sunt purtătoare a numeroase simboluri, reprezentând aspiraţia oamenilor de a se apropia cu sufletul de cer.
Înălţatul zmeului nu este doar un sport îndrăgit în întreaga lume, ci şi un joc specific fericitei vârste a copilăriei.
Astfel, pentru a ne reaminti de acele jocuri specifice frumoasei vârste a copilăriei am participat împreună cu elevii la înălţarea zmeielor pe cerul cenuşiu al toamnei. Totul a pornit de la o ora de matematică, unde elevii s-au ”lovit” de de un patrulater special numit zmeu. Așa că au avut la dispoziție o săptămână să realizeze din materiale găsite pe acasă câteva zmee din hârtie pe care să încercăm să le lansăm. Și uitați ce au reușit elevii noștri.

prof. Română Ioana Deliman
prof. Istorie Lucian Hornoi
prof. Engleză Adina Mane
prof. Matematică Matica Dan



























Niciun comentariu: