sigur.info-internet mai sigur pentru copii

duminică, februarie 03, 2013

Scoala Discovery/Dinozaurii

Cei de la Discovery Romania pun la dispozitia curiosilor o mica enciclopedie a vechilor reptile demult disparute. Mai jos o mica monstra:


Argentinosaurus hinculensis

Argentinosaurus hinculensis

Semnificatia Numelui: “șopârla argentiniană”
Perioada: Cretacic (138 - 65 milioane de ani î.e.n.)
Dimensiuni: 35 – 45 metri
Greutate: 100 tone
Teritoriu: Argentina

Deși doar câteva vertebre, tibia, câteva fragmente de coaste și osul sacral ale acestui dinozaur au fost recuperate, paleontologii consideră că Argentinosaurus e cel mai mare dinozaur care a trăit vreodată. O vertebră avea 1,6 m lungime. Nu se știu prea multe despre acest dinozaur ierbivor, membru al familiei Titanosaurus, descoperit în 1993. Biologii evoluționari cred că această creatură putea atinge asemenea dimensiuni colosale datorită unui metabolism incredibil. În adolescență, Argentinosaurus putea probabil câștiga cam 45 de kilograme pe zi în greutate, iar un adult mânca mai bine de o tonă de frunze pe zi.

Un singur os fosilizat găsit în 1870 a făcut ierbivorul Amphicoelias Fragillimus un bun rival la titlu, dar existența sa nu e pe deplin confirmată. Dacă se confirmă, Fragillimus ar primi într-adevăr titlul de cel mai mare dinozaur, cu o lungime de 40-60 metri. Un adult ar fi cântărit aproximativ 122 tone.