sigur.info-internet mai sigur pentru copii

marți, mai 05, 2009

de 1 Mai la timisoara


Muzeul satului banatean este singurul muzeu cu profil etnografic in aer liber din Romania care cuprinde centrul civic al satului; format din Primarie, Scoala, Biserica, Casa Nationala cu destinatie culturala si Birt. Acestui ansamblu extraordinar de monumente li se adauga si gospodariile apartinand minoritatilor nationale, ilustrand identitatea culturala a fiecaruia.

Nu e nevoie sa calatoresti prin satele Banatului, pentru ca aici poti vedea tot ceea ce e caracteristic civilizatiei si culturii traditionale banatene.

Casele au in general doua sau trei camere de locuit. Ceea ce constituie o caracteristica si pune in evidenta ospitalitatea specifica poporului roman si mai ales a celei banatenilor, este existenta unei camere de oaspeti, numita "soba mare", sau "soba pentru gosti", in care se pastreaza cele mai frumoase obiecte, impodobita cu stergare si ornamente cu motive geometrice sau florale.

Ne-au impresionat multe din casele pe care le-am vazut, dar va aratam voua, dragi colegi, cateva din judetul Arad: casa de olari din comuna Birchis, ce dateaza din secolul al XIX lea, casa din Carand, secolul al XVII lea.