vineri, martie 25, 2011

Ora Pamantului 2011Incalzirea globala

Exista ceva de care nu are rost sa incercam sa ne ascundem. Este Adevarul!
Care este Adevarul in privinta incalzirii globale?

Adevarul este ca fiecare vara dintre ultimele a fost recunoscuta de catre specialisti ca fiind cea mai torida de cand se fac inregistrari meteorologice. Adevarul este ca aceasta tendinta va continua.

Adevarul este ca fiecare iarna dintre ultimele a pendulat intre caldura nefireasca si fenomene extreme. La poli, grosimea medie a gheturilor a scazut cu 40% in perioada 1993-1997 fata de 1958-1976. Se estimeaza ca banchiza arctica se va topi complet vara deja din 2013, observatiile din satelit facute in 2007 aratand o tendinta de scadere a suprafetei banchizei cu 20% pe an.

Adevarul este ca atmosfera devine din ce in ce mai poluata, iar capacitatea de refacere este din ce in ce mai scazuta datorita faptului ca suprafata impadurita a Terrei scade simtitor de la an la an. Nivelul de dioxid de carbon din atmosfera este comparabil cu cel din urma cu 20 de milioane de ani.

Adevarul este ca, desi omenirea nu poate gestiona nici efectul de sera generat de imensele cantitati de dioxid de carbon pe care le deverseaza in aer, este amenintata de eliberarea a cca 70 de miliarde de tone de metan prin topirea ghetarilor si a permafrostului din Siberia. Metanul genereaza un efect de sera de circa 3 ori mai puternic decat dioxidul de carbon (la volume egale).

Adevarul este ca, pe termen lung, in conditiile in care tendinta de incalzire globala se pastreaza, se estimeaza ca termosifonul salin (un fenomen de circulatie globala a apelor oceanice care face ca Europa nordica sa aiba o clima mai blanda decat alte regiuni de la aceeasi latitudine – exemplul Siberiei) se va opri definitiv. Scenariile strategilor americani iau in calcul faptul ca, in viitor, in Europa, va incepe o era glaciara.

Adevarul este ca pana si cele mai pesimiste modele climatice sunt depasite cu mult si nu pot sa prevada consecintele actualelor tendinte peste 30, 50, 100 de ani, deoarece nu iau in calcul efectul de sera ce poate fi produs de metan si nici ritmul de crestere al tarilor in curs de dezvoltare, ori dinamica in ce priveste consumul global de energie, aspecte imposibil de determinat.

Adevarul este ca Pamantul se afla in cel mai sufocant an din ultimii 650.000 de ani. De aceasta data, efectul se datoreaza activitatii umane. Platim cu totii pretul unei sute de ani de dezvoltare iresponsabila.

Adevarul este ca eforturile pentru remedierea situatiei trebuie sa fie cel putin egale ca amploare, coordonare si durata ca si cele care au generat situatia cu care ne confruntam. Va fi nevoie de un efort colectiv de cca 2000 de miliarde de dolari/ an, timp de 30 de ani, doar pentru ca la sfarsitul perioadei respective tendinta de incalzire globala sa fie stopata. Adevarul este ca, momentan, acest efort general nu exista.

Adevarul este mai grav decat putem sa intelegem! La nivelul inalt, al marilor puteri, se ia in calcul faptul ca omenirea nu va reusi sa gestioneze aceasta criza majora. Totusi, este mai bine sa cunoastem aceste lucruri. Lupta nu este din start pierduta, iar viata pe Terra depinde de fiecare dintre noi. Pentru ca situatia sa se schimbe, pentru ca Lumea sa se schimbe, trebuie sa incepem cu noi insine. Este nevoie de consecventa, de disciplina, de obiceiuri sanatoase de consum. La sfarsitul fiecarei zile vom sti daca am invins inertia si nepasarea, sau daca am fost invinsi. E lupta noastra, a tuturor!